top of page
werkplekfuchita.jpg

Ontwerp logo

Een logo in 5 stappen:

 

1. Het verhaal achter het merk /bedrijf.

Om te komen tot een uniek logo voor je merk, waarin de essentie van het bedrijf wordt weerspiegeld, is het super belangrijk om het verhaal achter het merk als uitgangspunt te nemen. Een goede uitleg, de briefing is dus van groot belang. Hieronder heb ik belangrijke uitgangspunten staan die je duidelijk moet hebben voordat je begint met ideeën bedenken voor je merk.

 

 • Waar staat jouw bedrijf voor?

 • Wat is de doelstelling

 • Wat wil je uitstralen?

 • Omschrijf je bedrijf in het kort. Liefst in een 5 woorden.

 • Wat onderscheidt jouw bedrijf van de rest, wat is het dat jouw bedrijf uniek maakt?

 • Beschrijf je doelgroep.

 

 

2. Kijk om je heen.

Doe een  markt onderzoek. Wat doet de rest? Hoe communiceren de concurrenten? Wat valt op. Dit helpt ook mee om in kaart te brengen hoe jij er op een unieke manier kunt uitspringen.

 

3. Logo ontwerpen, de ontwerpfase

Als er nog geen naam is. Bedenk een goede naam voor bedrijf, liefst een creatieve, unieke bedrijfsnaam. Een naam die je makkelijk kunt onthouden. Een toepasselijke naam.  Een naam die lekker klinkt. Een naam die zo dicht mogelijk bij de essentie van het bedrijf ligt. Belangrijke tip: Check wat de naam in andere talen betekend. Vraag ook rond aan anderen wat ze van de naam vinden.

 

Als je de naam hebt kun je lekker beginnen met schetsen. Maak krabbels van ideeën die in je op komen. Houd daarbij altijd in het achterhoofd de kern van het bedrijf. In eerste instantie gaat het niet om de details. Maar puur om conceptueel design. Een goed idee met een boodschap, een verhaal dat perfect aansluit bij de essentie van je merk. Een origineel idee. Durf anders te denken. Vertrouw op je intuïtie.

 

Als je al flink wat ideeën hebt verzameld is het tijd om te selecteren. En eventueel te combineren, of juist weg te laten. Maak het zo eenvoudig mogelijk. Less is more!


Dit is een proces dat telkens anders loopt. Ik weet van mezelf dat als ik op de goede weg zit, dan krijg ik de neiging om een sprongetje te maken. Tja...

 

4. Typografie en kleuren logo

Heb je het basis concept, het grote idee waar je blij van wordt? Dan is het nu tijd om een bijpassende typografie te combineren. Spelen met de lettertypes. Het werkt het best als je eerst puur alleen met zwart en wit werkt. Als je een sterk beeld hebt, kun je de kleur toevoegen. Welke kleur of lettertype je gebruikt ligt ook weer helemaal  aan wat voor een merk het is. Iedere kleur heeft een andere uitstraling. Even kort door de bocht:

 

 • Rood voor liefde, romantiek, energie, kracht en passie.

 • Oranje straalt enthousiaste uit, jong, vrolijk, warm, goedkoop/betaalbaar.

 • Geel wordt geassocieerd met energie, optimisme, vrolijkheid, de zon en lekker opvallend.

 • Blauw schept vertrouwen, komt zakelijk over, staat voor schoon.

 • Groen wordt vaak geassocieerd met gezondheid, de natuur, rust en puurheid.

 

Soms is het juist heel toepasselijk om juist niet een voor de hand liggende kleur te gebruiken.

 

5. Gebruiksklaar maken logo

Ben je helemaal blij met je concept, dan ga je het ontwerp vectoriseren. Ik gebruik hiervoor het programma Illustrator. Je kunt in dit programma ook makkelijk de kleuren aanpassen, de typografie toevoegen, en net zolang spelen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.

 

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om tot een goed en effectief logo en huisstijl ontwerp te komen voor je eigen merk, bedrijf of dienst.

 

Logo voor bedrijf laten ontwerpen?

 

Ik kijk er naar uit om je verhaal te horen en help graag! Zo kunnen we samen komen tot een uniek en passend logo. Uiteraard kan ik je ook van dienst zijn bij het ontwerpen van verdere communicatie middelen,  zoals je visitekaartjes, briefpapier, email onderschrift en je uithangbord.

Ik werk met een vooraf afgesproken prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

bottom of page